İçindekiler
Bebeğinizi ilk 6 ay anne sütü ile beslediniz ve sıra yavaş yavaş ek gıdalara alıştırmaya geldi. Bebeğinizi gerçek yiyeceklerle tanıştırmak kimi zaman sandığınızdan daha zor olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken bunun bir süreç olduğu ve acele edilmemesi gerektiğidir. Katı gıdalara geçerken en güvenli olarak kabul edilen meyve ve sebzelerden başlamak doğru olur. Alerji ihtimalini göz önüne alarak, yeni vermeye başladığınız besinleri gözlemleyin. Alerjik bir reaksiyon gözlemliyorsanız doktorunuza danışın. Yeniden denemek için bir süre bekleyin.
Hangi gıdalar bebekler için sakıncalı?
Katı gıdaya geçiş bebekler için önemli kilometre taşlarından biridir, bu sebeple anneleri en çok yoran sorunları ele almak istedik.
Katı gıdaya geçişte ilk hangi gıdaları tercih etmeliyim?
Elma, havuç, patates, kabak gibi besinleri ilk geçişte rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Gaz yapmayan sebze ve meyveleri tercih etmek işleri kolaylaştırır.
Bebeğim katı besinleri reddederse nasıl bir yol izlemeliyim?
Bebeğiniz altı aydan daha büyükse, katı gıdalara geçerken sabırlı ve sakin bir yol izlemeniz gerekiyor. Aşırı stres yapmak ne size nede bebeğinize bir fayda sağlar. Sonuç olarak bebekler bu aylarda ihtiyaçlarının büyük bölümünü hala anne sütünden almaya devam ederler. Onu karşılaştığınız diğer bebeklerle kıyaslamamaya çalışın. Her çocuğun gelişimi kendine göredir. Farklı yiyecekler deneyerek, ilk geçişte günde bir veya iki kere ek besin vermeye çalışın. Katı besinlere olan ilgisi giderek artmıyorsa, bir uzmandan yardım almanız doğru olur.
Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?
Bebeğiniz emzirirken daha fazla anne sütü almak istemediğini nasıl ifade ediyorsa, ek gıda yedirirken de daha fazla yemek istemediğini bu yönde belli eder. Bebekler emzirirken yeteri kadar süt aldıklarında memeyi bırakır ve başlarını çevirirler. Ek gıda aldıklarında da doyduklarında benzer sinyaller verecekler. Başını çevirecek ve yemekle oynamaya başlayacaktır. Bu ilgisinin giderek azaldığını gösterir. Bunu gözlemlediğinizde yemek yedirmek için daha fazla ısrar etmeyin, bırakın ne kadar yiyeceğini kendi belirlesin.
Yeni şeyler denerken nelere dikkat etmeliyim?
Yeni gıdalara geçerken bebeklere uygun olup olmadığını etüt edin. Alerjik reaksiyon yaratabilecek meyve türlerine geçiş yaparken dikkatli olun. Başlangıçta azar azar vermelisiniz ve herhangi bir döküntü, kızarıklık gibi reaksiyonun olup olmadığını kontrol edin.
Yeni şeyler denemeye nasıl teşvik edebilirim?
Yemek saatlerinde ailecek masada olmasını sağlayın. Sizlerle birlikte yeni şeylere katılım sağlamak isteyecektir. Bu konuda özellikle kendi kendine yemesine izin verin. Unutmayın ki, çocuğunuz henüz küçükken ne kadar farklı seçenekle tanışırsa, yemek konusunda o kadar uyumlu olacaktır.
Kavanoz mamalarını ne sıklıkta tercih etmeliyim?
Kavanoz mamalar özellikle ailecek dışarı çıktığınız vakitlerde kurtarıcı olabiliyor. Bebeğinize dışarıda uygun bir yiyecek bulmakta zorlandığınız da bu tür mamaları tercih edebilirsiniz. Uzmanlara göre, ev ortamında iken ailece yediğiniz yemeklerden vermek en doğrusu. Bebeklere uygun sebze ve meyveleri tercih ederek, püre halinde tuzsuz ve şekersiz olarak sunmanız doğru olur. Bebeğiniz büyürken farklı meyve ve sebzelerle tanıştırarak beslenmesinde çeşitliliğe gitmeniz ileride yemek konusunda daha az problem yaşamasını sağlar.
Bilgilendirme amaçlıdır, tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.