Bebeklerin doğduktan sonra ilk üç aylık olana kadar ki dönemi, yeni doğan dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde tam olarak bir uyku eğitimi, mümkün olan bir durum değildir. Bu süreçte genel olarak bebek anne ile balayı aylarındadır ve bebeklerin bu dönemde zaman kavramı yoktur. Ya sürekli uyumak ister ya da uykularında düzensizlik görülür. Ebeveynlerde bu durumda bebeği sallayarak uyutma gereği duyarlar fakat devamında bebeği sallayarak uyutmaktan vazgeçirmek biraz daha sıkıntılı bir dönem olacaktır.
Bu zamanlarda dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. İlk üç aylık dönemde bebeğe belki bir uyku düzeni sağlanamaz ama uyku alışkanlığı; uykuya hazırlama alışkanlığı kazandırılabilir. Bu dönemde genel olarak uyku ilişkilendirmelerinden memede uyku çok yaygındır. Yenidoğan bebekler her istediğinde emzirilmelidir ama bunun bir alışkanlık olmamasına dikkat etmemiz gerekir. Bebekler ağladıklarında isteklerinin yerine getirilmesini ister ve de manipüle ederler. Her ağladığında ya da her uyandığında meme isteyebilirler. Böyle bir durum söz konusuysa ebeveynler genelde bebeklerini sallayarak uyutmayı tercih ederler. Daha sonraki süreçte bebeği sallayarak uyutmaktan vazgeçirmek zor olacaktır.
Bebeği sallayarak uyutmak hipnoz gibi bir durum olarak düşünülebilir. Uyuduktan sonra bebeğiniz çabuk uyanır. Bunun sebebi sallanma alışkanlığıdır. Mümkün olduğu kadar böyle durumlardan uzak durmak gerekir. Bebekler sallanarak hiç bir zaman derin uykuya geçiş yapamaz.
Sürekli olarak uyanır ve sallanarak uykuya geri dönmek ister. Uykusunu tam olarak alamadığı için ağlama ve huysuzluk durumu çok olur. Eğer bebeğinizi sallayarak uyutuyorsanız, her gün sallama hızını daha da düşürerek işe başlayın. Bebeğiniz uykuya daldıktan 10dk sonra ise sallamayı sonlandırın. Sallanmaya alışan bebeği sallayarak uyutmaktan vazgeçirmek oldukça zor olabilir.
Bebeği Sallayarak Uyutmak Nasıl Bırakılır?
Bebeği sallayarak uyutmaya başladıysanız, sonrasında bu alışkanlığı bırakması için biraz daha fazla çaba sarf etmeniz gerekir. Sallanan bebek için bebeği sallayarak uyutmaktan vazgeçirmek farklı yöntemlere başvurma gereği doğurur. Mesela uyku vaktinin geldiğini anlayacağı müzikler dinletebilirsiniz. Uyku arkadaşı bu konuda çok etkili bir yöntemdir. Bir ninni söyleyebilir ya da bebeğinizi kendi yatağına koyup, uyuyana kadar kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Bu yöntemleri uygulamak, sallayarak uyutma sürecini daha kısa sürede bırakmayı sağlar. Bunların başyardımcı olduğu söylenebilir. Bu yüzden eğer bebeğiniz yeni doğan sürecini geçmiş, 4. aya girmiş ve ise artık kendi kendine uyuyabilir demektir. Eğer kendi kendine uyumaya alışırsa, sağlıklı uykulara kavuşacağı bir dönem sizi bekler.
Bebeğin Sallanarak Uyuması İçin Yöntemler
Bebeğinizi her gece sallayarak uyutuyorsanız, aynı pozisyonu alabilir ama sallama kısmını geçebilirsiniz. Yerini tanıdığı için güvenle uyuyacaktır. Hemen ilk günden olmasa da bir süre sonra bu durum oturur ve bebek sallanmadan uyur. Her gün ayakta sallanan bebeği bu durumu aşamalı olarak seyrekleştirerek yaparsanız, zamanla sallanarak uyumayı bırakır.
Ayağınızda uyumasını sağlayıp, daha sonra yatağına götürebilirsiniz. Önemli olan bu geçişleri daha kolay bir hâle getirmektir. Kaçırmamanız gereken nokta bebeğiniz ile bağınızın daima güçlü ve pozitif olmasıdır. Bebekler uyku düzenine çok bağlıdır. Hiç bir alışkanlığı bırakmak kolay değildir ve bir an da değişim beklenemez. Bu yüzden bebeğinizde ilk zamanlarda biraz yadırgayabilir fakat sonra duruma kolaylıkla alışır.
Bebeğe güven vermek, kendini güvende hissetmesi, bulunduğu ortamı sevmesi çok önemlidir. Bebekler müziği çok sever. Çoğu anne bebek uyuturken müzik dinletir. Bu çok önemlidir. Uzmanların da önerdiği uyku arkadaşı çok önemlidir. Bebeğin tek başına uyumaya başlamasında büyük bir rol oynar.
Bebeğin Kolay Uyuması İçin İdeal Ortam Nasıl Olur?
Bebeği sallayarak uyutmaktan vazgeçirmek için öncelikle uyku dostu olan bir ortam yaratmak çok önemlidir. Ayrıca odanın karanlık olması da uykuya geçiş için çok önemlidir. Eğer geceleri beslenen bir bebeğiniz varsa loş bir ışık yeterli olacaktır. Gece lambası kullanabilirsiniz. Bebeklerin anne karnındaki ortamı biraz gürültülü olur.
Beyaz bir gürültü onları daha çok rahatlatan bir durumdur. Bebek oda sıcaklığı ideal bir vaziyette olmalıdır. En az 20 derece en fazla 22 derece yeterli olacaktır. Bebekler serin ortamda uykuya daha kolay geçebilir. Bebeğin kolayca uyuması için uyarıcı oyuncaklar tercih edilmemelidir. Odanın dekorasyonu oldukça sade olmalı; dikkat dağıtan objelere yer verilmemelidir. Sadece bir uyku arkadaşı kullanarak, bebeğinizin kendi başına, sallanmaya ihtiyaç duymadan uyumasını, kolaylıkla siz de sağlayabilirsiniz.