Ebeveynlerin bebeklerini sevmeleri, okşamaları ve kucaklamaları, tamamen içten gelen doğal bir davranıştır. Masajda, aynı dokunma ve okşama gibi hareketler ile bebeklere uygulanmaktadır ve bebeklerin sağlığı için ne kadar yararlı olduğunu gösteren araştırmaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Dokunma duyusu, bebekler için dış dünya ile olan iletişiminin temelini oluşturmaktadır. Dokunmak, bebeğe güven ve sıcaklık hissi verir. Anne, bebeğiyle olan ilk ilişkisini ona dokunarak kurar. Bebekler yaşamın ilk döneminde görme ve işitme yeteneğinden çok, koku ve dokunma yetenekleri sayesinde çevresini tanır ve etkileşimde bulunur. Bebekler, annelerinin dokunuşları ile çevreyle iletişim kurarlar, anne de bebeğine dokunarak onu sever ve iletişim kurar.
Bebeklerde erken dönemde farkındalık yaratmanın, çocuk gelişiminin ileriki dönemlerinde büyük etkileri olduğu biliniyor.
Bebekler, rahatlamayı ve duygularını düzenlemeyi öğrenebilirler. Bebeğiniz huzursuz uyuduğunda veya bir şeyden korktuğunda ya da ağladığında, kısaca duygularını tekrar düzenlemekte zorluk çektiğinde ona yardımcı olmak işleri kolaylaştırabilir. Erken dönemde bebeklerde beden farkındalığını yaratmanın en başarılı yolu, bebek masajını öğrenmeniz olacaktır. Bebek masajı ile bebeğin özellikle bacak veya kolunu ellerinizin arasına alarak, küçük dokunuşlar ile hafif basınç uygulayarak, ritmik hareketlerle yavaşça sallayarak hareketi bir kaç kez tekrarlamak suretiyle gevşemesini ayrıca onunla konuşarak tekrar sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu tekniği sık sık kullanmak suretiyle bebeğinizin rahatlama masajına alışmasını sağlamış olursunuz, daha sonra ki zamanlarda rahatlatıcı bebek masajına başladığınızda, bebeğinizin hızlıca gevşemesini sağlayabilir ve stresli durumun üstesinden kolayca gelmesini sağlayabilirsiniz.