İçindekiler
Her insanın belli miktarda uykuya ihtiyacı vardır. Konu bebekler olunca bu ihtiyaç daha önemli bir hal almaktadır. Bebeklerde uyku sinyalleri düzenli takip edilip zamanında müdahale edilirse hem bebeğinizin hem de sizlerin uyumaya ve dinlenmeye vakit ayırmanıza olanak sağlar. Onların uyuyup dinlenmesi bizimde kendi bedensel ihtiyaçlarımıza zaman ayırmamıza yardımcı olur ve bu sayede daha kaliteli hayat standardına erişmiş oluruz.
Uyku biyolojik açıdan yenileyici bir yapıdadır. Bedenin fonksiyonlarını doğrudan etkiler ve dinamik bir süreç olarak öne çıkar. Uyku bedende şu noktaları etkiler;
- Beyin ve kalp
- Ciğer ve metabolizma
- Bağışıklık sistemi ve ruh hali
- Hastalıklara karşı vücut direnci
Bu durumda, uyku bebeklerin gelişim sürecinde oldukça önemli bir hal alır. Bebeklerde uyku sinyalleri iyi şekilde anlaşılmalı, ihtiyaç duydukları uyku süreleri onlara verilmelidir. Bununla birlikte bebeğin uyku düzenini oturtmak, ebeveynlerin oldukça zorlandıkları konuların başında yer alır.
Bu yazımızda bebeklerde uyku sinyalleri hakkında bilgi vereceğiz ve anlamak için bazı püf noktaları paylaşacağız.
Bebeklerde Uyku Sinyalleri Nelerdir?
Bebeğinizi günden güne daha çok tanıyacaksınız ve onun hareketlerinden ne istediğini daha kolay anlamlandırmaya başlayacaksınız. Bebeğiniz size her isteğini farklı davranış şekilleriyle elbette anlatıyordur fakat biz bu yazımızda uyku ile ilgili sinyalleri ele alacağız.
Bebeklerde biz yetişkinler gibi gün içinde yoruluyorlar ve uyku ihtiyaçlarını bizlere, kendilerine has ipuçları ile anlatmaya çalışıyorlar. Çoğu bebeğin kullandığı bazı ipuçları ve bebeğinizin sinyallerini izlemenize yardımcı olacak bazı işaretler:
- Esneme
- Durgunluk
- Telaşlı hareketler
- Gözlerini ovuşturmak
- Uykulu sesler çıkartmak
- Ağlamak
- Daha yavaş ve zayıf emme
- İlgisizlik
- Boşluğa bakmak
- Göz çevresinde kızarıklık
- Göz kapaklarında düşme
- Kulaklarını çekiştirmek
Bazı ipuçları vardır ki bunları bebeğinizde görmek onun uyku saatinin çok geçtiğinin göstergesi diyebiliriz.
Huysuzluk-sinirlilik
Bazı ebeveynler bebeğinin uyku sinyallerini kaçırdığından bebeğinin yorgun veya şekerlemeye hazır olduğunu fark etmeden bebeğin huysuz olmasını bekler. Bu seviyeye gelen bebek aşırı yorgun bir duruma gelmiş demektir ve onu uyutmak normalden daha zor bir hal alacaktır.
Göz ovuşturma
Bebeğiniz gözlerini ovuşturuyorsa yine huysuzluk durumunda ki gibi uyku sinyallerinin anlaşılamadığı ve bebeğinizin aşırı yorgun olduğu anlamına gelir. Bebeğinizi uyutmak yine sizi bir miktar zorlayacak anlamına gelmektedir.
Bebekler İçin Uyku Düzeni
Bebek bakımının en zorlu alanlarından birisi, şüphesiz uyku düzenidir. Bebeklerin uyku düzenleri, özellikle ilk dönemlerde anlaşılması zor olabilir.
Bebeklerde uyku düzeni şu şekillerde açıklanabilir:
- Bebekler altıncı aylarına kadar düzenli bir uyku döngüsüne sahip değildir.
- Yenidoğan grubunda olan bebekler, yaklaşık 17 saatini uykuda geçirir.
- Bebekler tek seferde, en fazla 2 saat kadar uyuyabilir.
- Her bebeğin uyku süresi, gelişimlerine paralel olarak farklıdır.
- Yenidoğan bebekler, gece ile gündüzü birbirinden ayırt edemez.
- Henüz anne karnındayken anne uyuduğunda uyuma alışkanlığı bebeğe kazandırılabilir.
Anne sütü, bebeklerin uyumalarını kolaylaştırır. Bebeklerin REM uyku süresi, yetişkinlerden daha fazladır. Bu açıdan uykuları hemen bölünür, oldukça hafiftir. Tüm bebekler özellikle geceleri, oldukça hafif uyku halindedir. Çoğu uzman, bebeklerin 6. ayında gece boyunca uyumak için hazır olduğunu belirtir. Bebek yaklaşık olarak 4 aylık olduğunda, uyanıp tekrar uyuma yeteneği kazanır.
Bebeğin Uykuya Ne Derece İhtiyacı Var?
Bebekler tıpkı yetişkinler gibi dinlenmek için uykuya ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, bebeklerin gelişimi için de uyku oldukça önemlidir. Bebekler kısa kestirmeler sonunda da dinlenebilir. Bu yönüyle çok uzun uykulara ihtiyaç duymazlar. Bebeklerin uyku ihtiyacı, zihin dünyalarında yeni nesneleri anlamlandırmaları için gereklidir.
Bebek uyanık olduğu her an, alıcı konumunda bulunur. Çevresindeki her şeye anlam verme ihtiyacı duyar. Etrafındaki tüm bilgileri, adeta bir radar gibi bünyesinde toplar. Bunun sonucunda bebek beyni, tüm gece rastgele aldığı bilgileri kategorize etmeye çalışır. Bebek uyumakla aynı zamanda şu ihtiyaçlarını karşılamış olur:
- Bedenindeki tüm kimyasallar yenilenir.
- Beyin fonksiyonları hızlı şekilde çalışmaya başlar.
- Sistemini yeni güne net şekilde hazırlar.
Bebekler genel olarak yetişkinlerden daha fala uykuya ihtiyaç duyar. Bunun nedeni, oldukça hızlı şekilde büyümelerinden kaynaklanır. Büyüme hormonlarının salgılanmasından sorumlu olan hipofiz bebekleri, bebekler uykudayken daha hızlı çalışır. 1-6 arasında bulunan bebekler haftalık olarak ortalama 200 gram kilo alır. Bebeklerin sık sık uykuya dalmalarının bir nedeni de budur. Uyku sırasında beyin;
- Kendi kendisini organize eder.
- Bilgiyi saklar ve kayıp kimyasalları yerine koyar.
Bebekler Günde Ne Kadar Uyumalı?
Dünyaya yeni gelen bebekler, uzun bir süre 16 saat uyur. Her uyuma 1 saati geçmediğinden, bunun kesintisiz bir uyku olduğunu söylemek zordur. Bebeklerde uyku sinyalleri dikkatle takip edilmeli ve anlamlandırılması için REM uykusu hakkında bilgi edinmeniz gerekir. 25 dakika ile 5 saat arasında değişen bu uyku süreleri, her uykunun süresi ve kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Bebek derin uykuya dalsa da zaman zaman uyanmalar gözlemlenir. İlk zamanlarda düzenli uyku döngüsünden bahsetmek mümkün değildir. 24 saatte çeşitli zaman aralıklarında uyku süreleri olur. “Bebek nasıl uyku sinyali verir?” sorusunun cevabı genel olarak bu şekilde cevaplandırılabilir.
Bebeklerde uyku sinyalleri konusunda sorular ve Uzman desteği için bağlantıya tıklayabilirsiniz…