Her çocuk farklı kişilik ve mizaç yapısına sahiptir. Çoğu zaman, aynı anneden doğan çocuklar arasında bile ciddi mizaç farklılıklar görülmektedir. Bebeklerde mizaç ve duygusal zindelik için gözlem yaptığınızda fark ettiğiniz şeyler sizleri şaşırtabilir. Bu kadar değişken olmaları, sizi süreç içerisinde oldukça şaşırtabilir. Elbette bebeğinizi tanımak için onunla iyi bir iletişim kurmanız oldukça önemlidir. Bebeğinizin mizaç özelliklerini tanımak, uzun vadede sizin yararınıza olacaktır.
Mizaç kişiliklerin biyolojik temelleri olarak da görülebilir. Bebekler henüz doğumlarından itibaren, çevrelerindeki olaylara farklı tepkiler vererek bir anlamda mizaçlarını göstermeye başlar. Fiziksel özellik farklılıkları bir yana, duygusal anlamda da birbirlerinden çok farklı olabiliyorlar. Dünyayla kurdukları ilişki mizaçlarının temelini oluşturur. Örnek vermek gerekirse, bebeğin çok ağlaması ya da kolay yatışması gibi etkenler mizaç özellikleri hakkında bizlere bilgi verir.
Mizaç ve duygusal zindelik arasındaki ilişki, bebeklerin ilk kez gördükleri insanlara verdikleri tepkiler ile de ölçülebilir. Bazı bebekler yeni insan ya da mekanlara oldukça kolay alışırken bazı bebekler bu durum karşısında ağlayarak ya da daha fazla tepki gösterebilirler. Çocuklarda ruh hali değişimi, genellikle mutlu olup olmamalarıyla ilgili değildir.
Bebeklere uyku eğitimi verirken en önemli konu duygusal zindeliktir. Bebeklerin ne hissettikleri yani duyguları çok önemlidir. Bebeklerin duygularını hiçe sayarak bir uyku eğitimi vermek ileride bebekte oluşacak sorunlara zemin hazırlamaktadır. Bebeklere ezbere ve davranışçı yöntemlerle uyku eğitimi vermek yerine onun duygularına yönelik; sorunun kaynağını bularak bir eğitim vermek doğru olacaktır.
Bebeklerde Mizaç Özellikleri Kalıtsal Mıdır?
Çocuklarda mizaç özellikleri, kalıtsal bir geçmişe sahiptir. Mizaç özellikleri kalıtsal olarak tutarlı olan eğilimlere verilen isim olarak da tanımlanabilir. Bu özelliklerin kalıtsal olmasının ifade ettiği anlam, üzerinde tasarruf yetkimizin olmadığı anlamına gelir. Bebeklerimiz de henüz yeni doğduğunda bazı genetik kodlara sahip olarak dünyaya gelir. Verdiği tepkiler, bu genetik kodlardan izler taşır. Kişilikten tamamen bağımsız halde bulunmayan mizaç özellikleri, kendine özgü bazı niteliklere sahiptir.
Günlük hayatta huy olarak adlandırılan özellikler bebeklerde mizaç özelliklerinin bir yansımasıdır. Gen haritalarının çizdikleri sınırlar içinde, bebeğinizin hareketleri de yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Bu haritanın dışına çıkmak özellikle ilk bebeklik yıllarında mümkün değildir. Sert mizaçlı olarak tabir edilen durum, aslında bebeğinizin gen haritasında agresiflik olduğunu gösterir.
Agresiflik gibi duygu durum ve tepkiler, anne ve babadan bebeğe aktarılan özelliklerdir. Kalıtsal özellikleri değiştirmek pek mümkün değildir. Elbette çocuklarımızın kendilerine has özelliklerini iyi anlamda pekiştirebilir ve yönlendirebiliriz.
Bebeklere uyku eğitimi ne zaman verilmeli?? sorusunun cevabı için hemen bağlantıya tıklayın…
Bebeklerde Sosyal ve Duygusal Gelişim Nasıl İlerler?
Bebeklerde sosyal gelişim, basit anlamda kendilerini ifade etmelerine verilen isimdir. Kendini ifade etmesi ve sosyal uyaranlara uygun şekilde cevap vermesi sağlıklı gelişim üzerinde oldukça etkilidir. Çevresindeki insanlar ile iletişim kurmayı öğrenen çocuklar için sosyal ve duygusal gelişimin önemi büyüktür.
Çocuğun çevresini anlayıp kendini ifade edebilmesi, bebeklerde duygusal gelişim aşamalarını ifade eder. Çevresindeki uyaranları anlayan bebekler, bunlara uygun tepkiler verir. Çocuklar, henüz doğumundan itibaren insanlarla bir arada yaşamaya başlar ve sosyal bir varlık haline gelir. İletişim kurmak gibi deneyimleri, ilerleyen yaşamında yavaş yavaş öğrenir. Sosyal beceriler, çocuğun gelişimi ilerledikçe aynı şekilde devam eder.
Bebeklikte sosyal beceriler, anne ve babanın yönlendirmesi ile gelişir. Öz denetim ve benlik algılarının gelişmesi adına özellikle 3 yaşına kadar olan dönem oldukça önemlidir.
Bebeklerde Sosyal Gelişimi Desteklemek İçin Neler Yapılabilir?
Bebeklerde sosyal gelişimi desteklemek, oldukça önemli bir konudur. Bebeğinizi küçük adımlar ile geleceğe hazırlamanızı sağlar. Sosyal gelişimi desteklemek adına, şu uygulamalardan yararlanabilirsiniz:
- Bebeğinizin güçlü olduğu alanları bulup bu alanlara odaklanmasını sağlayın.
- Çocuğunuzun nasıl hissettiğini davranışlardan anlamaya çalışın.
- Çevresinde olan olaylara öfkelendiği zaman, onun için sakinleşme yolları bulun.
- Çocuğunuza olumsuz eleştiride bulunmayın ve kesinlikle alaycı bir üslupla konuşmayın.
- Bebeğinize belli alanlarda seçim şansı tanıyarak yapacağı seçimleri dikkatlice izleyin.
Bebeklerde mizaç özellikleri ve zindelik yakından ilgili durumlardır. Bu noktada bebeklerinizin iyi bir uyku çekmesi ve onlara yeterli ilgi göstermeniz durumunda daha ılımlı özellikler sergileyeceklerini söyleyebiliriz.