İçindekiler
Bebekle seyahat etmek, özellikle yeni ebeveynler için korkutucu bir hal alabilir. Ebeveynleri en çok düşündüren konulardan birisi, doğumdan ne kadar sonra seyahat için plan yapmaya hazır olacaklarıdır. Bebekle nasıl rahat edecekleri ve seyahatlerinin nasıl bir hal alacağı gibi durumlarda oldukça kafa karıştırıcı durumlar olarak önümüze çıkar. Bebeklerde seyahat sırasında uyku düzeni konusu da bir diğer önemli mevzudur.
Bebeğin günlük uyku düzeninin seyahatten etkilenmemesi adına seyahati kolaylaştıran ipuçlarından yardım alabilirsiniz.
Bebek Doğumdan Ne Kadar Sonra Seyahate Hazır Hale Gelir?
Doğum sonrası seyahat edebilmeniz, sağlık durumunuzla yakından ilgilidir. Bir seyahat planı yapmadan önce hem kendinizi hem de bebeğinizi bir sağlık kontrolünden geçirmelisiniz. Genel olarak doktorlar bebeklerin seyahatine bağışıklık sistemi oluşmasının ardından izin verirler. Sizler de bu tavsiyeye mutlaka uymalısınız. Bağışıklık sisteminin gelişmesi, yaklaşık olarak 1. ayın sonunda gerçekleşir.
Doktorlar bebekler için ideal seyahat zamanı olarak 3 ile 6 arasındaki dönemi tavsiye eder. Bununla birlikte, kadın doğum uzmanının da seyahat konusundaki tavsiyeleri oldukça önemlidir.
Ebeveynler, ruhen de kendilerini seyahate hazırlamalıdır. Bu seyahati yük olarak görenler, kesinlikle tercih etmemelidir.
Seyahat Esnasında Bebeğin Uyku Düzenini Korumak
Seyahat esnasında genellikle bebeklerde uyku düzeni bozulur. Olduğundan az ya da çok uyumaya başlayabilirler. Sürekli bir hareket halinde olduklarından dolayı, uyku düzenlerinin bozulması oldukça normaldir. Diğer yandan, bebeğiniz kolik de olabilir. Kolik bebeklerde, durum biraz daha farklıdır. Bunların hepsine ek olarak, ebeveyn olmanın bunalımı ile uyku düzenine siz de etki ediyor olabilirsiniz.
Bebek hem yemek hem de bez değiştirmek konusunda sinyaller verir. Bu sinyallerin doğru şekilde okunması oldukça önemlidir. Bebeğin ihtiyaçlarını iyi şekilde anlamadığınızı düşünüyorsanız tatil için belli bir süre daha beklemeniz en iyisi olacaktır. 3 ayından itibaren bebekler tatile hazır hale gelir. Yenidoğan kırılganlıkları üzerinden kalkar. Bu aşamada, annesi ile aralarındaki bağ oldukça önem taşır.
7 aylık bebekte uyku düzeni, hareketli olduklarından dolayı bir rutin şeklinde ilerler. Bu durum, seyahatinizin daha planlı olması gerektiği anlamına gelir. 7 aylık bebekle seyahat, sizin için yorucu olabilir.
Bebeklerde seyahat sırasında uyku düzenini bozmamak için;
*Kısa süreli seyahatlerde bebeğinizi alışa geldiği uyku saatinde yatırmanız önemlidir.
*Uzun süreli seyahatlerde ise bebeğinizi yeni saatine göre aşamalı olarak uykuya hazırlamanız gerekecek. Yolculuk tarihinden bir ya da 10 gün önce gibi gideceğiniz yerin saatine göre uyku saatini 15-20 dakika öne ya da geri alabilirsiniz.
*Seyahat sonrasında da yine aşamalı değişimlerle eski düzene geri gelinebilir.
*Evdeki uyku rutinimiz ne şekilde ise, seyahate gittiğimizde de bu düzene uyum sağlamak bebekte karışıklığa neden olmaması için son derece önemlidir.
Bebekle Seyahatte Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebekle seyahatte dikkat edilecekler, genel anlamda şu şekilde sıralanabilir:
- Bebeğinizin eşyalarını alabilecek büyük bir el çantası sizin için kurtarıcıdır.
- Bebek bezi, pişik kremi gibi ihtiyaçların yer aldığı küçük bir çanta yapmalısınız.
- Yedek giysiler ve kumaş mendilleri yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin.
- Kağıt peçete ve önlük mutlaka çantanızda yer almalı.
- Mama ile beslenen bebekler için mama, biberon ve termos yanınızda olmalı.
- Emziriyorsanız emzirme önlüğü almayı ihmal etmeyin.
- Küçük oyuncak ve kitaplar, bebeğinizin beğenilerine göre seçmeniz oldukça önemlidir.
- Kullanımı kolay ve işlevsel olan büyük bir sırt çantası da oldukça kullanışlı olur.
Bebek Araba Yolculuğunda Uyur Mu?
Bebekle araba yolculuğu için öncesinde bazı noktalarda ön hazırlık yapmanız gerekir. Güvenlik standartlarına uygun bir bebek koltuğu almak bunlardan birisidir. Sonrasında bebek koltuğunu güvenli biçimde monte etmelisiniz. 6 aydan küçük bebekleri, arabanın arkasına bakacak şekilde oturtmanız gerekir.
“Bebek araba yolculuğunda uyur mu?” sorusu ebeveynler tarafından sıklıkla sorulur. Bebekle seyahat esnasında sık sık mola vermeniz gerektiğinden uyku rutinleri de buna bağlı olarak değişiklik gösterir. Olağan dışı bir durum olmadıkça, 2 saatte bir mola vermeniz uygundur. Bebeğinizin bez değişimi ya da beslenme ihtiyaçları için kısa yürüyüşler de yapabilirsiniz. Mola sırasında uyuyan bebekleri kesinlikle arabanın içinde tek bırakmayın. Uyuyor olsa bile yanınıza alın.
Öğle saatlerinde gelen ışık bebeğinizi rahatsız edebilir. Camda uygun bir güneşlik kullanmanız, bunu önleyecektir.