Ağlama sesini duyan ebeveynler genellikle tedirgin olabilirler. Ailenin yeni üyesini tanımaları ve ona alışmaları biraz zaman da alabilmektedir. Hatta ebeveynler arasında zaman zaman tartışmalara da sebep olmaktadır. Bu durumlarda ebeveynlere düşen soğuk kanlı bir şekilde sorunu bulmak ve bebeğin sakinleşmesini sağlamaktır.
Ağlama ile gelen mucize…
Bebekler gelişimini tamamlayıp anne karnını terk ettiği andan itibaren ağlayarak dünyaya gelirler. Anne karnında geçirdiği bu süreç boyunca anne bebeğin bütün yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmektedir. Göbek bağı ile anneyle olan bağ kesildiği andan itibaren bebeklerin kapalı olan akciğerleri açılır. Bu süreç onlar için fazlasıyla ağrılıdır.
Doğum sonrasında pediatri uzmanları tarafından yapılan ilk muayeneden sonra, annesinin göğsüne koyulan bebeğin ağlaması kesilir.
Bebekler dünyaya geldiği andan itibaren birçok farklı sebebe bağlı olarak ağlayabilirler. Anne ve baba bebeklerini tanıdıkça bu ağlamaların sebeplerini de anlayacak ve gerekli müdahaleyi yapacaklardır. Aile içerisinde ki bağ güçlendikçe ağlama sesinin ne anlama geldiğini ebeveynlerin anlaması daha kolaylaşacaktır.
Bebekler neden ağlar?
- Acıkınca ağlayabilirler. Yenidoğan bebekler bu dönemde her istediği zaman emzirilmelidir. Hatta 3 saatlik periyotlar geçildiği durumlarda bebekler uykudan uyandırılıp emzirilmesi gerekmektedir. Yenidoğanların midesi oldukça küçüktür ve sindirim hızlı gerçekleşir. Çabuk acıkan bebekler acıktığını da ağlayarak belli ederler.
- Ortam sıcaklığı fazla gelebilir. Bebeklerin bulunduğu ortamın sıcaklığı 22 ile 24 derece arasında olmalıdır. Aileler, bebeklerin küçük olduğundan dolayı üşüyebileceklerini düşünürler. Bu sebeple de yaz aylarında camlar kapalı, kış aylarında evin sıcaklığını arttırma gereksinimi duyarlar. Bu durum onların sıkılmasına ve de ağlamasına sebep olabilir.
- Kıyafetlerinden sıkılabilirler. Bebeklerin anne karnında sıcak bir ortama alıştığı aileler tarafından düşünülür, bu sebeple de kalın ve kat kat giydirme gereksinimi duyarlar. Bilinenin aksine bebekler mevsimine göre yetişkinlerin giyiminden bir kat fazla giydirilmesi yeterli olacaktır. Erken doğan bebeklere ilk 15 gün, zamanında doğan bebeklere de ilk 10 gün başlık giydirilmesi, ilk bir ayda da eldiven takılması gerekir.
- Burun tıkanıklığı. Havaların soğuması ile evlerde kaloriferlerde yanmaya başlar ve yanan kalorifer havanın da kurumasına sebep olur. Havanın kuruması sonucu burun mukozası da kuruyup şişer, bu sebeple de nefes almak zorlaşır. Yetişkinler ağız ve burundan nefes almayı bilirken, bebekler ağızdan nefes almayı bilmemektedirler. Bu sebeple ortam nemlendirilmeli ve sık sık temiz hava girişi sağlanmalıdır. Uzman tavsiyesi ile serum fizyolojik ile burun temizlenmelidir.
- Gaz rahatsızlığı. 2 yada 3ncü haftasını tamamlayan bebekler gaz sıkıntısı yaşayabilirler. Bu sıkıntı 2nci aya kadar devam edebilir ve daha sonrasında azalarak kaybolur. Bebekler doğumdan sonra farklı bir ortamın içine girerler ve bu düzene alışmaları da biraz zaman almaktadır. Bebekler olgunlaştıkça hareket kabiliyetleri artar ve gaz sıkıntıları da kendiliğinden kaybolur. Gaz sancılarından dolayı kolik denilen ağır gaz ağrıları ile karşılaşılabilir. Ten teması, masaj ve müzik dinletilerek süreç atlatılabilir.
- Kabızlık. Anne sütü ile beslenen bebekler gün içerisinde 7-8 defa kaka yapabilirler, bazen de 1 hafta gibi uzun süre yapmayabilirler. Eğer bebek huzursuzsa ve ağlıyorsa bir uzmana danışarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Diş çıkarma sıkıntıları. Bazen bebekler sıkıntısız diş çıkartabilirler, her bebeğin aynı olmadığını hatırlatmak isterim. Bazen de aşırı huzursuz olabilirler. Bu dönemde huzursuzluk, ağlama, kusma, ishal ve döküntüler ile karşılaşabilirsiniz. Uzmanların tavsiye edeceği bitkisel çözümler ile süreci atlatabilirsiniz.