İçindekiler
Beslenme, yenidoğan süreci ve ek gıdaya geçişin ardından anneler için en önemli konular arasında yer alır. Bazı hatalar ise kaş yapayım derken göz çıkarır nitelikte oluyor. Annelerin çocuklarını doğru besleme konusunda en sık yaptıkları 7 hatayı ele aldık…
Sütüm yetmiyor mama vermeliyim
Doğumun hemen ardından kimi zaman anne sütünün yeteri miktarda gelmemesi, kimi zamanda bebeğin çok kısa vadede uyanıp meme istemesi çoğu anneyi mama vermeye iten en büyük sebepler arasında oluyor. Mama vermek, doktora sorulmadan, emzirme dikkatli gözlenmeden ve değerlendirilmeden alınacak bir karar değildir. Bebek ağlıyor diye emzirmenin peşinden lüzumsuz verilen mama, mideyi dolduracağı için bebeğin emme isteğini baltalar ve giderek süt yapımının da azalmasına neden olur.
Ek gıdaya erken dönemde başlama
Anne sütünün ne kadar değerli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme öneriliyor. Oysaki daha bebek 3-4 aylıkken anne sütünün yerine ek gıdalara başlayan anneler var. Ek gıda sürecinde anne sütüne göre daha cazip olan meyveler ve sebze püreleri, bebeklerin anne sütünden daha çabuk soğumasına neden olur.
Ara öğünlerde aşırı atıştırmalıklar sunmak
Çocuğunuzun ilerleyen yaşlarda aşırı atıştırmalıklar ile beslenmesini sağlarsanız ileride kilo problemi ile karşılaşacağı kesindir. O nedenle ana öğünleri temel tutmak ve faydalı besinleri aldığından emin olmak gerekir. Çocuğunuza elle yenebilecek besinleri sunduğunuzda sağlıklı atıştırmalıklar verin. Örneğin haşlanmış havuç, top köfteler, ufak makarnalar tercihiniz olsun.
Yemekleri sürekli püre kıvamında sunmak
Çocuğunuz ek gıda sürecine geçtiğinde ilk verdiğiniz gıdaları püre kıvamında, kimi zaman daha sulu şekilde sunmanız yemesini kolaylaştıracaktır. Yeni gıdaları sunarken izlediğiniz bu yol doğrudur fakat ilerleyen dönemlerde çocuğunuzu pütürlü kıvama alıştırmanız gerekecek. Her çocuğun gelişimi farklı olabilir. Genelde 8. ayın ardından bebeklerin hafif pütürlü kıvama alıştırmak yeme alışkanlığının gelişmesi açısından büyük önem arz eder.
Sebze ve meyve ile erken yaşta tanıştırmamak
Artık pek çok araştırma çocukların erken yaşta sebze ve meyve ile tanıştırılmasının önemine değiniyor. İki yaş öncesi farklı sebzeler ile tanıştırılan bebeklerin, çok daha hızlı bu yiyecekleri kabullendiğini gösteriyor.
Kahvaltıyı geçiştirmek
Her yaş grubu için kahvaltının önemi çok büyüktür. İster çocuk olalım ister yetişkin, kahvaltı ile güne daha zinde başlarız.
Et yerine et suyu
Anneler, bebeklerine sebze püresi sunarken genelde et suyunu tercih eder. Oysa et suyu ya da kemik suyu, besin değeri açısından ete göre daha düşük oranda besleyicidir.