Bebekler altı aylık süreçlerini geride bıraktıktan sonra artık ek gıda ile beslenmeye hazır hale gelirler. Bebeklerde ek gıdaya geçiş, ilk aşamada biraz sıkıntılı bir süreç olabilir. Bu yazımızda ek gıdaya geçişin uykuya etkisi konusunu değerlendireceğiz. Bebeğiniz katı gıdalara geçiş sürecinde yeni tatlara alışamamış olabilir, bu durum uykularını da etkileyebilir. Ek gıdaya geçiş ve uyku arasında bir ilişki görülmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu süreçte bebeklerinizin uykularının olumsuz şekilde etkilenmemesi için dikkatli olunması ve buna uygun önlemleri almanız gerekir.
Ek Gıdaya Geçiş ve Uyku Arasındaki İlişki
Bebeklerinizin anne sütünün yanı sıra ek gıdalar ile beslenmeye başlaması başta yemek düzenleri olmak üzere uyku düzenlerini de etkileyebilir. Bebekleriniz yediği yeni gıdaların etkisi ile çeşitli sıkıntılar yaşayabilir. Ek gıdaya geçişin uykuya etkisi anne ve babaların zannettiğinin aksine bebeklerin rahat uyumalarını sağlamaz. Bu süreçte bebeğinizin uykuları daha düzensiz ve aralıklı olabilir.
Bebeklerde başta gece uykusu olmak üzere gündüz uykularının da düzensiz olmasını sağlayan bazı faktörler vardır. Bunların başında uyku gerilemeleri, uyku alışkanlıkları ve bebeğinizin uyuduğu ortamın uygun koşulları sağlamıyor olması gelebilir. Fakat altı aydan sonra ek gıdaya geçiş sürecinde bebekleriniz ek gıdaya adapte olma sürecine girerler. Bu süreçte de mideleri daha önce karşılaşmadığı gıdalar ile karşılaşır. Bebeğiniz ilk aşamada bu gıdaları hazmedemeyebilir. Bundan kaynaklı olarak da başta kabızlık olmak üzere çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. İşte bu gibi sorunlar ek gıdaya geçiş ve uyku arasındaki ilişkinin ortaya çıkmasına neden olarak uyku düzeninin bozulmasına meydan hazırlar.
Uykunun Düzelmesinde Ek Gıdanın Etkisi Var Mı?
Bebekler için uykunu ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Özellikle yeni doğmuş bebeklerde gelişme ve büyümenin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için uykuların düzenli olması gerekir. Bebeklerde uyku düzeninin oluşturulması için çeşitli faktörler etkilidir. Anne ve babaların aklına gelen sorulardan bir tanesi de ek gıdaya geçiş bebeklerin uykularını düzeltir mi sorusudur. Ek gıdaya geçişin uykuya etkisi olmakla birlikte bu etkilerin olumlu yönde olduğuna dair herhangi bir kanıt maalesef yoktur.
Bebeğinizi altı aylık sürecin ardından ek gıdaya alıştırmaya çalıştığınız süreçte bebeklerinizin uykusunda herhangi bir düzelme olmasını beklememelisiniz. Çünkü ek gıdaların bebekleri daha iyi uyutması ya da uykunun düzene girmesi ile doğrudan bir alakası yoktur. Tam tersi ek gıdaya geçiş bazı bebeklerin uyku düzenlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bebeklerin ne yediği uykularını doğrudan etkiler. Ek gıdaya geçişin uyku üzerindeki etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bebekler katı gıdalar ile ilk kez tanıştıkları için hazmetme konusunda problemler yaşayabilir. Bu da uyumasında problemlere neden olacaktır.
- Bebeklerde ek gıdaya geçiş ilk etapta kabızlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Kabız olan bebeklerde de uyku süreci oldukça sıkıntılı geçecek ve düzeninin bozulması kaçınılmaz olacaktır.
- Ek gıdaların uykuya olan etkileri arasında olumlu sayılabilecek bir nokta da midelerinin dolması ve kendilerini daha tok hissedecek olmalarıdır. Gece boyunca tokluk hissi yaşayan bebekleriniz de doğal olarak uyanmayacaktır.
- Bazı ek gıdalar, bebeğinizde alerjiye sebep olabilir. Bu yüzden ek gıdaya geçiş için, bebeğinize yeni tattırdığınız bir yiyeceği mutlaka gözlemleyin. Vücutta kızarıklık ya da kaşıntı meydana geliyorsa bir iki gün geçtikten sonra yeniden denemenizi öneririz.
Ek Gıdalar Uyku Düzenini Nasıl Etkiler?
Bebeklerin katı gıdaya geçmesi için belli bir zaman geçmesi gerekir. İlk altı ay boyunca sadece anne sütü, bebeğinizin bütün besin ihtiyaçlarını karşılamaya yeter. Fakat bu noktadan sonra bebeklerde katı gıdaya geçiş sürecinin başlaması gerekir.
Ek gıdaya geçişin uykuya etkisi nasıl olacaktır? Bebeğinizin katı gıdaya geçtiği bu dönem çeşitli yönlerden olumlu ve olumsuz olarak uykularının etkilenmesini sağlayabilir. Ek gıdaya geçiş ve uyku arasında bir denge yakalamak için bebeğinizi ilk etapta az miktarlarda ve tek tip ek gıda beslemeli bu durumu birkaç günlük periyotlar ile yeni gıdalar ekleyerek devam ettirmelisiniz.
Bazı durumlarda ek gıdaya geçen bebeklerde anne sütünü reddetme meydana gelebiliyor. Bebeğiniz anne sütünü reddetse bile, ona anne sütünü vermek için çabalayın. Bebeğin ek gıdadan aldığı besin değeri anne sütü ile eş değer olmayacaktır. Gündüz ek gıda ve emzirme, gece ise emzirme ya da biberonla anne sütü rüya öğünü olarak verilmesi önerilir.