İçindekiler
Uyku gerilemesi, bebeklerin daha az ve kısa uyku sürecine girmelerine verilen isimdir. Bebeklerde uyku gerilemesi olarak bilinen bu durum ilk olarak 4. ayda ortaya çıkar. Fakat yalnızca 4 aylık olduğu süreç için geçerli değildir. Bebeğiniz 8 aylık, 10 aylık, 18 aylık ve 24 aylık olduğu zaman dilimlerinde de uyku gerilemesi görülür. 4 aylık bebek uyku gerilemesi, alışana kadar büyük bir stres yaratsa da üstesinden gelmek için sabırlı olmanız yeterlidir.
Bebeklerde Uyku Gerilemesi Nedir?
Bebekler doğdukları zamandan belli bir aya kadar uyku düzenleri benzerlik gösterir. Fakat bebeğiniz 4. ayına geldiği zaman uyku düzeninde değişimler gözlemlenir. Artık bebek uykusundan yetişkin uykusuna geçiş dönemine girerler. Bebeklerde uyku gerilemesi adı verilen durum gelişiminin bir parçasıdır. Bebeğinizin uykularının azalmasına verilen genel bir isimdir. Bir problem olmamakla beraber doğal bir süreçtir.
Diğer uyku gerilemesi yazılarımız için bağlantıya tıklayınız…
4 Aylık Bebeklerde Uyku Gerilemesi
Bebeklerde uyku gerilemesinin görüldüğü ilk ay 4. aydır. Bebekler gün içerisinde uykularından hiç uyanmasalar bile geceleri beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için birkaç kez uyanabilir. 4. aya gelindiği zaman bu düzen değişmeye başlar. Daha kısa uykuların uyunduğu bu dönem 4 aylık bebek uyku gerilemesi olarak bilinir.
4 aylık bebek uyku gerilemesi, bebeğinizin uyku süresinin daha kısaldığı ve daha az uyuduğu bir evredir. Bu aşamada bebeğiniz için yeni bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz. Gün içerisinde ve gece uykularında uyuyup uyanma sürelerini yeniden belirleyerek uyku planlamasını buna uygun olarak düzene koyabilirsiniz.
4 Aylık Bebeklerde Uyku Gerilemesi Nedenleri
Bebeklerde uyku gerilemesi nedenlerinden bahsetmeden önce bu durumun oldukça doğal bir süreç olduğunu bilmeniz gerekir. Bebeğiniz büyüme esnasında çeşitli aylarda uyku gerilemesi yaşayacak ve uyku düzeni yetişkinlerin uykusuna dönmeye başlayacaktır. 4 aylık bebek uyku gerilemesi nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bebeğiniz gün içerisinde çok fazla uyuyorsa gece uykularında sıkıntılar olması kaçınılmaz olacaktır.
- Bebeğinizi zamansız uyutuyorsanız gece uyanacaktır.
- Çoğu anne bebeklerin yorgun olduğu zaman daha rahat ve daha uzun uyuyacağı yanılgısına kapılır. Fakat bebeklerde yorgunluk her zaman uyumaya neden olmaz. Bazı durumlarda bebeğinizin yorgun olduğunda uyumasında problem yaşanır ve gece uykuları bölünebilir.
Çok sıklıkla karşılaştığımız uyku gerilemeleri oda koşullarına da bağlı olabiliyor. Bebeğin odasında ya da yatağın kenarında pelüş gibi oyuncak, toz yaratacak eşyalar bulunuyorsa bebeğiniz nefes alıp vermekte zorlanacağı için uykudan sıklıkla uyanabilir. Oda sıcaklığının 21-22 derece sıcaklığında olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Gündüz bebeğiniz odada yokken odayı havalandırmamız gerekiyor.
4 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bebeğiniz 4. ayına geldiği zaman uykusu artık yetişkin uykusuna dönmeye başlar. Bu süreçte de bir düzen oluşturulması ve bebeğinizin uyku problemlerine karşı sakin olmanız gerekir. 4 aylık bebeklerde uyku düzeni kurmak için bebeğinizin aktif uyku ve sakin uyku süreçleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Ayrıca oluşturulan uyku rutini bir düzen kurmanıza da yardımcı olacaktır.
Aktif uyku bebeklerin beyin gelişimi açısından son derece önemli olan bir evredir. Bebeğinizin beyni uykunun bu bölümünde büyür. Bebeğiniz 4 aylık olduğu zaman aktif uyku süresi azalır. Derin uykusu artar. Bebeklerde uyku sürecinin diğer evresi ise sakin uykudur. Derin uyku olarak da bilinen bu evre bebeğinizin daha düzenli uyuması açısından önemlidir.
4 Aylık Bebekler Ne Kadar Uyumalıdır?
Bebeklerin dünyaya geldikten sonraki büyüme ve gelişme aşamalarında uyku çok önemli bir yere sahiptir. Bebeklerin her dönemlerinde ihtiyaç duydukları uyku süreleri bebekten bebeğe farklılık gösterir. Bebeğiniz 4 aylık olduğu zaman da ihtiyaç duyduğu uyku süresi diğer aylara göre farklıdır. 4 aylık bebeğinizin uyku düzenini oturtabilmeniz için günün belli zamanlarında belli süreler ile uyutmalısınız. Bebeklerde uyku gerilemesi gibi problemleri aştığınız takdirde gün içerisinde bebeğinizi 3 ya da 4 kez en az 45 dakika ve 1 saat 45 dakika kadar süreler ile uyutabilirsiniz. Ayrıca bu süreçten sonra da bebeğiniz gece 2 ya da 3 kez uyanabilir. Gündüz uykularının toplamı 4,5- 5 saat olması idealdir. Bu dönemde en önemli nokta bebeğinizin uyku sinyallerini iyi izleyerek uyanıklık sürelerini kaçırmamanız olacaktır. Her uyku öncesi uyku rutini yapmayı unutmamalısınız. Uyku rutini bebeğinizin uykuya daha kolay geçmesine yardımcı olacak önemli bir adımdır.
Atak haftası hesaplama ile bebeğinizin hangi gelişim döneminde olduğunu görebilirsiniz. Daha fazlası için bağlantıya tıklayın