İçindekiler
Memeden düşmeyen bebeğiniz birden bire emmeyi kesebilir ya da aç olmasına rağmen memeyi reddedebilir!
Bebeklerde huzursuzluğa sebep olan bu durumun bazı sebepleri olabilir. Bu durumda, bebekler aç olmasına rağmen neden emmeyi reddeder?
Anne olur olmaz karşılaştığım en güzel duyguydu emzirmek. Karnımda olduğunu öğrendiğim andan itibaren başlayan bu muhteşem bağ, doğumdan sonra artarak büyüdükçe büyüdü. Anne karnında benimle birlikte büyüyen bebeğim, doğduktan sonra da büyümek için yine bize ihtiyaç duyuyor. Gözlerimizin önünde yavaş yavaş büyüyor.
Bu güzel duygular ile anneliğimi yaşarken, birden bebeğimin emmek istemediğini fark ettim. Bir bebek için anne sütünün ne kadar önemli olduğunu farkındaydım ve hemen doktorumuz ile iletişime geçtik. Gerekli kontroller yapıldı ve bebeğim tekrar eski düzenine geri döndü. Böyle bir durumla karşılaştığınızda yapmanız gereken, zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmak olmalı!
Bebeklerin emmesini engelleyen nedenler…
Bebeklerde burun tıkanıklığı
Bebeğin emmeyi bırakmasının arkasında burun tıkanıklığı olabilir. Emerken rahat nefes alamayan bebek, memeyi bırakarak ağzından nefes almaya çalışır ve emmeyi bırakır. Bebeğinizin burnu tıkalı ise doktorunuzun önereceği bir burun damlası kullanılmalı veya bir aspiratör yardımıyla bebeğin burnu temizlenmeli. Burun temizliğinden sonra nefes alması kolaylaşacaktır. Burun tıkanıklığının devam ettiği durumlarda doktorunuza danışıp, doğru tedaviyi uygulamalısınız.
Ağızda pamukçuk
Pamukçuk bir mantar enfeksiyonudur ve çok dikkat etmek gerekir. Yeni doğan bebeklerde görülen bir hastalık olmasına rağmen, 1 yaş sonrasında da sık sık karşılaşılan bir durumdur. Yanak içinde, damakta veya dil üzerinde beyaz lezyonlar şeklinde kendini gösterir. Ağzında pamukçuk olan bebekler, emme sırasında canları acıdığı için emmeyi bırakabilir. Uzman bir hekimden yardım almak uygun olur.
Yanlış emzirme pozisyonu
İlk annelik dönemlerinde de sık sık karşılaşılan nedenlerden biri de hatalı emzirme tekniğidir. Annenin bebeği emzirme pozisyonu hatalı ise bebek anneyi ememez. Bebeğin memeyi tutması için öncelikle bebeğin rahat bir pozisyonda olması, kafasının itilmemesi gerekir.
Enfeksiyon
Bebeğin emmeyi reddetmesinin en önemli sebeplerinden biri, yeni başlayacak veya geçirmekte olduğu bir enfeksiyon olabilir. İştahsızlığın yanında ateş, kusma, öksürük ve ishal gibi gözlemleriniz varsa mutlaka doktor tarafından incelenmesi gerekir. Özellikle emme sırasında kulak ağrılarında bir artış olabiliyor, o nedenle vakit kaybetmeden doktorunuz ile bağlantı kurun.
Stres
Hamilelik ve doğum süreçlerinde annelerin duygularını ve yaşam tarzında önemli değişiklikler görülmektedir. Hamilelik döneminde ki bu stres erken doğuma da sebep olabilir. Stres hem anneyi hem de bebeği etkileyen bir durumdur. Anneler emzirme öncesi rahat bir ortamda ve rahatça emzirebildikleri bir koltuğa yerleşmeli. Bebek sakin, huzurlu, rahat bir ortamda anne sütünü almalıdır. Emzirme esnasında sessizlik, bebeğinde keyif alabilmesi için önemlidir. Emzirme esnasında anne ve bebek arasında güvene dayalı bir bağ oluşur. Bebeğiniz emerken, aniden çıkan yüksek sesler onun huzurunu bozabilir.
Annenin tükettiği besinler sütün tadını etkileyebilir
Annelerin tükettiği gıdalar ya da içecekler sütün tadını değiştirebilir bu da bebekte olumsuz etkilere sebep olabilir. Acılı ya da baharatlı gıdalar anne sütünün tadını değiştirebilir; çay, kahve, çikolata tüketimi bebekte huzursuzluğa, uykusuzluğa sebep olabilir, lahana ve kuru fasulye gibi gıdalar bebeklerde gaz şikayetlerini çoğaltabilir. Bu gibi durumlarda annenin sütü sağılarak yenilenmesi sağlanır. Birkaç saat sonrasında bebek yenilenen süt ile tekrar emzirilmelidir. Sütün değişmesine rağmen bebek emmeyi reddediyorsa, başka bir sorun olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Diş çıkarma dönemi bebekler için sıkıntılıdır
Sağlıklı bir bebeğin dişleri yaklaşık 6 ya da 7 aylıkken çıkmaya başlar. Bebeğinizin damaklarında yada diş etlerinde şişlik veya kızarıklık var ise diş çıkarıyor demektir. Bu dönemi rahat atlatmaları için oturur pozisyondayken dişlerini kaşıması için soğuk diş kaşıyıcı gibi materyaller verebilirsiniz. Bu süreçte diş etleri acıyacağı için emmeyi istemeyebilirler.
Bebek emzirme saatlerinde ki değişiklik
Çok nadir de olsa, bebekler düzenleri değiştiğinde tepki gösterebilirler. Ortada herhangi bir sebep yok ise düzenlerinin değişip değişmediğine dikkat edin.
Bebeğe kardeş geliyorsa sütün tadı değişebilir
Annenin yeniden hamile kalması sonucu salgılanan hormonlar sütün tadını değiştirebilir, bu durumda bebek emmeyi reddedebilir.
Sütün miktarı bebeği etkiler
Bebeklerin mideleri küçüktür ve bu sebeple az ve sık sık emerler. Anne sütü miktarı bebekleri etkileyebilir. Süt yeterli gelmediğinde bebek memeyi bırakabilir. Bu durumda bebeğin kilosunu takip etmek gerekir. Bebekler emdikçe süt çoğalır. Zaman zaman yaşanan yorgunluk, stres yada hastalık gibi durumlar süt miktarını etkileyebilir. Bu durumda anne daha dikkatli ve ısrarcı olmalıdır. Bunun yanında bebek biberon ile de besleniyorsa emmeyi istemeyebilir.
Bilgilendirme amaçlıdır, tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.