İçindekiler
Kış ayları insanın sıcak içecekleri bolca tükettiği aylardır. Bu içeceklerden biri de çok yüksek besin içeriğine sahip çorbalardır. Çorbalar, içimizi ısıttığı gibi aynı zamanda hastalıklara karşı da bir ilaç gibidir. Yeni nesil anneler de eskiye göre daha bilinçli olduğundan dolayı çocuklarını sağlıklı gıdalarla beslemek istiyorlar. Çocuklara en uygun gıda olarak da genelde çorba türleri tercih ediliyor. Birçok marka çocuklara özel çorbalar üretiyor. Bunlar daha çok sebze içerikli çorbalar oluyor. Bu çorbalar çoğunlukla katkı maddesi içermiyor. Buna rağmen, bazı anneler çocuklarına evde çorba yapmayı tercih ediyor. Çorbalar evde yapıldığı zaman, et suyu veya tavuk suyu katılarak yapılması hem besin değerini arttırıyor, hem de aromatik bir tat katıyor.
Çorbanın Acısını Ne Alır?
Çorba, çocukların severek tükettiği bir gıda fakat çocuklara özel çorbalar yaparken dikkat etmemiz gerek konulardan birisi de çorbanın acı olmamasıdır. Çünkü çocukların çoğunluğu genelde acı tüketmekte zorlanırlar. Bu nedenle çocuklarınıza çorba hazırlarken acı katmamaya özen göstermemiz gerekir.
Hazır aldığınızda içinde acı içerikli bir baharat olmamasına dikkat etmeliyiz. Eğer fark etmeden çorbanıza acı kattıysak bunun için uygulayabileceğimiz bir çözüm yolu da çorbanın acısını alabilmek için çorbaya sıvı yağ katmaktır. Çorbaya yarım su bardağı sıvıyağ kattığınızda yağ çorbanın yüzeyine çıkacaktır ve çorbanın yüzeyine çıkan yağı kaşık yardımıyla aldığınızda acı da yağ ile birlikte gitmiş olacaktır.
C Vitaminli Çorbalar
Sebze ve meyvelerin çoğu C vitamini ve D vitamini içerdiğinden dolayı sebzelerle yapılan çorbalar da bol miktarda C ve D vitamini içeriyorlar. Örnek olarak ıspanak çorbası, brokoli çorbası ve hatta son zamanlarda moda olan ve çocuklara özel çorbalar listesinde mutlaka bulundurmanız gereken balkabağı çorbası da oldukça vitaminli.
Bu vitaminli çorbalar sayesinde sebze sevmeyen ve yemeğini yemeyen çocuklarınızın sebze yemesini de sağlamış oluyorsunuz. Üstelik bu çorbalara süt katarak hem lezzetini arttırabilirsiniz hem de onları kalsiyum yönünden zenginleştirebilirsiniz.
Etli ve Tavuklu Çorbalar
En faydalı besinlerden olan et küçük yaştaki çocuklarınızın kolay tüketebileceği bir gıda değildir. Fakat gelişime çok büyük bir katkı sağladığı için hem yetişkinlerin hem de çocukların mutlaka tüketmesi gereken bir besindir.
Çocuklarınıza et ve tavuk yedirmek için bazı farklı yöntemler kullanarak çocuklara özel çorbalar hazırlayabilirsiniz. Buna ek olarak et ve tavuğu püre haline getirebilirsiniz. Ama bu görüntü açısından hoş olmayacağı gibi tat olarak da çocuğunuza güzel gelmeyebilir. Bu nedenle püre haline getirmek yerine et ve tavuğu haşladıktan sonra suyundan faydalanabilirsiniz.
Et suyu veya tavuk suyunu çocuğunuz için hazırladığınız çorbalara katarak çocuğunuza et ve tavuk suyu içirebilirsiniz. Böylece çocuğunuz hem hazırladığınız çorbanın besin değerinden hem de et ve tavuk suyunun mineral ve kalsiyumundan faydalanabilir. Aynı zamanda çorbasını et ve tavuk suyunun verdiği aromayla daha lezzetli bir şekilde içebilir. Çocuklara özel çorbalar hazırlarken et suyu veya tavuk suyu koyduğunuz çorbanızın içine et veya tavuğu çok küçük parçalar halinde çorbanıza ekleyebilirsiniz. Böylece çocuklarınız kolaylıkla bu faydalı gıdaları tüketebilir.
Buğdaylı Çorbalar
Buğday çok faydalı bir besin olduğu gibi çorba ve yemeklerde sıklıkla kullanılan bir gıdadır. Çocukların ek gıda olarak başlayabileceği bir besin olmakla birlikte gelişimlerine büyük ölçüde katkı sağlar. Çocuklara özel çorbalar hazırlarken buğday kullanabilirsiniz.
Örneğin yoğurt çorbası veya ayran çorbası yapıyorsanız buğday ekleyerek çorbanızı zenginleştirebilirsiniz. Bunun haricinde çocuklara özel çorbalar hazırlarken farklı baklagiller de kullanabilirsiniz. Fakat bazı baklagillerin gaz ve şişkinlik yaptığı bilinmektedir. Bu hususa dikkat etmelisiniz.
Örneğin, mercimek çorbası basit ve pratik yapılabildiğinden dolayı çok tercih edilen bir çorba türüdür. Çocuklarınız için bu çorbayı çok nadir tercih etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çocuğunuza uzun bir süre gaz yapması bakımından rahatsızlık verebilir ve bu durum hem sizi hem de çocuğunuzu saatlerce ve bazen günlerce huzursuz edebilir.