İçindekiler
Bebekler özellikle ilk aylarda bazı nedenlerden dolayı geceleri sık sık uyanır. Beşinci aylarından itibaren, geceleri en az 10-11 saat uyuyabilirler. Geceleri çok sık uyanan bebeklerin anneleri, neden “bebeğim gece uyumuyor” sorusuna cevap arar. Bazı bebekler uyuma alışkanlıklarını istikrarlı şekilde devam ettirirken, çoğu bebek uyku bozuklukları yaşar. Bazı bebekler, özellikle yaşça büyük olanlar, uyku öncesinde ya da gecenin ilerleyen saatlerinde beslenmek ya da sallanmak gibi hoşlarına giden uyku alışkanlıklarından vazgeçme konusunda zorlanabilirler. Yenidoğanlar gün boyunca uyuyup gece boyunca da uyumuyor olabilir. Bu gibi durumlarda bebekler henüz gece ve gündüz ayrımını yapamadıkları için yenidoğan uyku düzeni içinde hareket edemezler.
Çoğu bebeklerde uyku sorunları gözlenir. En çok karşılaşılan bebek uyku sorunları:
- Uykuya dalmada güçlük
- Sık uyanma
- Kabus görme
- Gece terörü
- Uyku apnesi
- Gece ağlama nöbeti geçirmek
- Gelişim atakları
Bu tür sorunlar bebeklerin ve ailelerin yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkiler. Bu yazımızda bebeklerin uyku düzeni üzerindeki bozuklukları ve nedenlerini 7 çözüm önerisi ile aydınlatmaya çalışacağız. Böylece bebeğim gece uyumuyor şikayetlerinize de çözüm bulacağız.
Bebeğim Gece Uyumuyor Neden?
1. Bebekler Doğdukları Andan İtibaren Uyku Düzenine Alıştırılmalıdır
Bebeklerde görülen uyku bozukluklarına istinaden, bebeğin uyku öncesinde uyku işaretlerini takip ederek bir uyku rutini oluşturmalıyız. Bu uyku rutinini her gün aynı saatte ve aynı sırada yapmalıyız, bu düzen bebeğinizin uyku zamanının geldiğini anlamasına yardımcı olacaktır. Uyku rutini sırasında ve zamanında ki değişiklikler de uyku düzenini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca uykuya dalmayı kolaylaştıracak bu uyku aktiviteleri yorucu ve uyarıcı olmamalıdır.
2. Bebeklerin Her Hareketini Dikkatlice Gözlemleyin
Bebekler biz ebeveynlere vermek istedikleri mesajları ağlayarak iletirler. Her ağlama uykusunun geldiğini ya da uyku esnasında oluşan her ağlama uyumak istemediği anlamına gelmeyebilir. Bebeğinizin uykuya yatmadan önce aç olup olmadığını, bezinin temiz olup olmadığını ve de gaz vb sıkıntılarla karşı karşıya olmadığını dikkatlice gözlemleyin.
3. Bebeğinizin Uykusu Geldiğinde Uyku Saatini Geciktirmeden Yatağa Yatırın
Bebeğiniz gün içinde ayına bağlı olarak farklı saat aralıklarında uyur. Yaşına uygun bir rutinine sahip olması oldukça önemlidir. Bebeklerin gece uyku düzeni, gündüz uykularını da etkileyeceğinden her vakitte uykusuna oldukça dikkat edilmelidir. Aksi takdirde uyku düzenlerindeki bozukluklar zamanla uyku gerilemesine kadar ilerler. Bu şekilde sancılı bir süreç başlamış olur.
4. Kendini Güvende Hissetmesi Adına Uyku Arkadaşıyla Uyumasına İzin Verin
Bebekler, bazı zamanlarda uyku düzenlerinde aksamalar yaşar. Bebeklerin uyku düzeni, uygun koşullar sağlandığında yeniden geriye kazanılabilir. Bu aşamada ebeveynlerin bebeklerine uyku konusunda destek vermeleri gerekir. Bu süreci daha sağlıklı ve huzurlu atlatabilmek adına, ebeveynler çocuklarına alerjik olmayan, bebeğin sevdiği bir uyku arkadaşını yatağına verebilir. Daha büyük çocuklarda ise çocuğa seçme şansı verilebilir. Özellikle de sese karşı duyarlı olan bebekler için beyaz gürültüye sahip olan uyku arkadaşları, uyku sürecine geçişi kolaylaştırır.
Atak haftası hesaplama ile bebeğinizin hangi gelişim döneminde olduğunu görebilirsiniz. Daha fazlası için bağlantıya tıklayın
5. Uyku Saatlerini Bebeğinizin İhtiyaçlarına Göre Belirleyin
Bebeklerin uyku saatleri, onların ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Bebekler gün içinde farklı aktiviteler ile uğraşır. Henüz yeni gelişmeye başlayan bedenleri, küçük aktivitelerle bile kısa sürede yorulur. Bu yorgunluğu atmak adına, uyku saatlerini bebeklerinizin mevcut ihtiyaçlarına göre ayarlamalısınız. Bu şekilde dinlenme süreçleri daha verimli olur. Aynı zamanda, ebeveynler de farklı uyku sorunları yaşamaz. Uyku öncesi yorucu aktivitelerden kaçınmalıyız.
6. Bebeğinizin Uyku Saatleri Konusunda Kararlı Olun
Bebeklerin uyku düzeni ve saatleri, yaşadıkları farklı uyku sorunlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu aşamada ebeveynlerin kararlı görünmeleri ve bu süreçte bebekleri çeşitli uyku öncesi rutinlerle desteklemeleri gerekir. Uyku saatleri konusunda esneme göstermeniz, daha ciddi uyku bozukluklarına yol açar. Zamanla bebeklerde uyku gerilemesi sorunları tekrarlamaya başlar. Bu noktada anne ve babaların bebeklerin uyku düzenini korumaya karşı özenli olmaları gerekmektedir.
7. Akşam Üstü Şekerleme Uykusuna Dikkat Ediniz
Bebekler ilk aylarında sık sık uyusa da ilerleyen aylarda uyku süreleri değişiklik gösterir. Özellikle bebekler 12 aylık olana kadar akşam üstü uykusu uyurlar. Buna şekerleme de deriz. Bebeklerin gündüz fazla uyumaları, özellikle de akşam üstü uykusunu çok geç tamamlaması gece uyku düzenlerinin önemli ölçüde bozulmasına neden olur. Bebek akşam uykusuna yatması gereken saatte geçemez. Bebeklerde gece uykusu, tüm günü etkileyen aktif dinlenmenin yaşandığı saatlerdir. Bu açıdan bu saatlerde mutlaka uyumaları gerekir.
Yukarıda saymış olduğum 7 maddeyi dikkatli bir şekilde takip edip uyguladığınızda bebeğim gece uyumuyor şikayetiniz büyük oranda çözümlenmiş olacaktır. Sorunlarınız devam ediyor ve destek almak istiyorsanız bağlantıya tıklayabilirsiniz.