Henüz dünyaya yeni alışmaya çalışan bebekler için bir uyku düzenine sahip olmak, başlarda oldukça zorlayıcıdır. Ebeveynler bu aşamada, “yenidoğan uyku düzeni nasıl olmalı?” sorusunun cevabını arar. İlk aylık dönemlerde bebeklerin sirkadiyen ritmi oluşmadığından ve de bebekler gece ve gündüz ayrımı yapamadığından, düzenli bir uyku rutininden de bahsetmek mümkün değildir. Zaman içinde gelişen algıları sayesinde, rahat şekilde uykuya geçebilir. Kendilerine ait bir uyku düzenleri olur.
Yenidoğanlarda ideal olan uyku aralığı, günde yaklaşık 16 ile 18 saat arasında değişir. Prematüre bebeklerin uyku süreleri 22 saate kadar çıkabilir. Bu sürenin yaklaşık 6 saati gündüz uyku ihtiyacı diyebiliriz. Bu süre zarfında bebekler gelişimlerini daha hızlı şekilde tamamlar. Bazı yenidoğanlar, uykuya daha fazla ihtiyaç duyar, daha uzun süre uykuda vakit geçirirler. Bu durumda 18 ile 19 saat uyurlar.
Yeni doğan bebekler, gün içinde 1 ya da 2 saat içinde uyanırlar, geceleri nadiren de olsa 4 saatten fazla uyuyabilirler. Bu süreçte beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırlar.
Yenidoğan Bebeklerde Uyku Süresi Nasıl Olmalı?
Yenidoğan uyku düzeni her bebekte farklı olsa da henüz dünyaya yeni gelmiş bir bebek günde en az 14 saat uyumalıdır. Gelişimsel açıdan uykuya daha fazla ihtiyaç duyan bebeklerde bu süre 19 saate kadar çıkabilir. Yeni doğan bebekler, günlük uyku rutinlerinde beslenme için belli aralıklarda uyanır. Anne sütüyle beslenen bebeklerin 2 ile 3 saat arasında uyanıp besin alması gerekir. Yeni doğan bebeklerde uyku süresi, bebekten bebeğe göre değişebilir.
Bebekler az sıklıkta beslenme eğilimindedir. Bu eğilimlerin karşılamak adına, ihtiyaç duydukları anlarda besinleri verilmelidir. Bu besin çoğu zaman anne sütüyken, zorunlu anlarda bebek mamaları da olabilir. Yeterli besini alan bebekler daha hızlı şekilde büyür. Gelişimlerini daha hızlı tamamlar. Uzun süre uyuyan yeni doğanlar sırf beslenmek için uyandırılmamalıdır.
Yeni doğan bebeklerde sağlıklı uyku düzeni, yemek ile uyku arasında değerlendirilmelidir. Her 2 ya da 3 saatte uyanan bebeğinizi sağlıklı kilo aralığında olması adına besleyin. Yenidoğan bebek çok uyuyorsa beslemek için giysilerini çıkararak mutlaka uyandırmaya çalışın. Özellikle geceleri bu süreleri kısaltın. Uyumalarına daha fazla izin verin. Her bebeğin uyku ve beslenme düzeni birbirinden farklı olmaktadır.
Yenidoğan Bebekler Nasıl Uyumalı?
Yenidoğan uyku düzeni kurulurken ilk aylarda, ebeveynler bebekle aynı odayı kullanır. Ebeveynlerin bebekle aynı odayı paylaşması, bu dönemde önerilen bir durumdur. Oda paylaşımı, odanızda bebeğinizin beşiği için belli bir alan oluşturmanızı gerektirir. Bu bebekle aranızda olan iletişimi kuvvetlendirir. Daha rahat beslenmesine ve rahatlamasına yardımcı olur. Yatak paylaşımı olmadan da oda paylaşımının olması mümkündür. Yenidoğan bebeklerin güvenli uyku alışkanlıkları kazanması önemlidir. Bu noktada bebeğinizle aynı odayı paylaşsanız bile belli hususlara dikkat etmelisiniz.
Yenidoğan uyku düzeni oluştururken, bebeğin kendi beşiğinde uyuması desteklenmelidir. Oda paylaşımı güven verici olsa da sürekli şekilde aynı yatakta uyumanız doğru değildir. Yenidoğan bebeklerde güvenli uyku ortamı için şu adımları uygulayabilirsiniz:
- Bebeğinizi sırt üstü yatırarak uyutun. Yan ya da yüz üstü yatırmayı çok tercih etmeyin.
- Uyku yüzeyinin sert olmasına özen gösterin. Yatakta sıkı bir çarşaf kullanın.
- Beşiğe peluş oyuncak benzeri başka bir şey koymayın.
- Beşiğin ayaklarının sabit olduğundan emin olun.
- Bebeğinizi oda sıcaklığına uygun olarak giydirin. Fazla kalın eşyalar tercih etmeyin.
- Bebeğinizin uyuduğu ortamda kesinlikle sigara içilmesine izin vermeyin.
Yenidoğan Bebeklere Uyku Düzeninde Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
Yenidoğan bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için şu adımlardan faydalanabilirsiniz:
- Gece yarısı uyandığında oldukça sessiz olun. Beslenme ve bez değiştirme işlemlerini sessizce gerçekleştirin.
- Gece lambası dışında bir ışık kullanmamaya özen gösterin. Bebeğinizle oynamayın, uykusunu açmayın.
- Bebeğinizin ilk zamanlar yatağa bitişik beşikte uyumasını sağlayın. Bu şekilde beşik ile uyku özdeşleşir.
- Bebeğinizi gece daha iyi uyur diye, gün boy ayakta tutmayın. Aşırı yorgun bebeklerin uykuya dalması daha zor olur.
Yeni doğan bebeğim uykuya dalamıyor dediğinizde tüm bu noktalara dikkat ederek bebeğinizin ilk aylarında sağlıklı bir uyku rutinini benimsemesini sağlayabilirsiniz. Elbette atak dönemleri bu rutinlerde bozulmalar, uyku gerilemesi, bebeklerde uykuya dalma güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir ama siz ne kadar kararlı davranırsanız bebeğinizin uyku düzeni o kadar kısa sürede eski haline gelecektir.