Her anne-baba bebeğine en sağlıklı ve en özel imkanı vermek ister. Bebeğimiz en güzel şekilde büyüsün ve her ihtiyacı karşılansın isteriz. Ancak bunları yaparken sadece kendi fikirlerimizle değil, bebeğimizin davranışlarını ve duygusal zindeliğini de göz önünde bulundurmamız gerekir. Beşikten yatağa geçiş sürecini başlatmak için bebeğinizin davranışlarını bir süre gözlemlemeniz gerekir. Eğer bebeğiniz hazırsa yatağa geçme zamanı gelmiş demektir.
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki çocuğunuzun her ayında her yaşında çevrenizden yeni yeni şeyler duymak sizlerin kafasını karıştırmasın. Bebek 2 yaşına geldi diye hemen beşikten yatağa geçiş yapmak zorunda değilsiniz.
Neden çocuğunuzu beşikten yatağa geçiş ihtiyacı duyduğunuzu saptamanız ve dolayısıyla bu saptamanın ardından doğru adımları atmanız gerekebilir.
Bebeklerin düşünce ve idrak yapısı yetişkinlerle nasıl bir değilse, adaptasyon ve stres durumları da maalesef yetişkinler gibi değildir. Evdeki beşiği kaldırıp hemen bir yatak alıp artık burada uyuyacaksın demeniz bebeğinizde beklemediğiniz tepkilerin oluşmasına neden olabilir.
Beşikten Yatağa Geçiş Süreci
Şimdi gelelim neden beşik yerine bir yatağa ihtiyaç duyduğunuza. Bebeğiniz büyüdüğü için artık beşiğine sığmıyor olabilir, sürekli beşikten çıkmaya çalışıyor olabilir (ki bu çocuğunuzun sağlığı için tehlike arz edecektir) ya da çocuğunuz bunu kendisi de istemiş olabilir.
Nitekim bebeklerinizin en büyük örneği sizlersiniz. Sizin büyük bir yatağınız var ve onun yatağı çok küçük. Bu durumda büyük bir yatağa geçmek isteyebilir. Yeniden bebek beklediğiniz için beşiğin yeni sahibine yer açmak da isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlar için beşikten yatağa geçiş süreci zor olabilir.
- Bebeklerin kendilerine göre bir dünyalarının olduğunu düşünürsek, kafamıza göre bir şeyler yapmak yerine onu da bu değişim sürecine dahil etmek sizler için çok büyük bir fayda sağlayacak hatta sizi büyük bir yükten kurtaracaktır.
- Öncelikle çocuğunuzla konuşmalı, aile içi toplantılar yapmalı ve neden artık beşiğinde yatamayacağını ona anlatmalısınız. Bu süreçte hemen ikna olan bebekler olacaktır muhakkak. Ancak biz hemen ikna olmayacak bebekler için artı çözüm yolları üretmeliyiz. Bu süreçte de kesinlikle inatlaşmamalıyız! Unutmayın, her şeyin bir zamanı vardır.
- Bebeğinizin dünyasında önemli şeyleri düşünün. Bu bir oyuncak olabilir, sevdiği bir aile bireyi olabilir, bir çizgi film kahramanı bile olabilir. Aile bireyi örneğini ele alalım. Bu bireyin beşikte değil de büyük bir yatakta yattığını, artık onun da bu sevdiği birey gibi büyük bir yatakta yatabileceğini sunun ona.
- Hatta devamında ona seçimler sunun. Beşiği yerine yatacağı yatağı kendisinin seçmesini sağlayın. Bu yataktaki yastığının seçimini hatta nevresim takımının seçimini bile ona bırakın.
- Kendine güven duyacak, büyüdüğünü hissedecek ve zorlanacağı bu seçim için adaptasyon sürecine girmiş olacaktır. Bunların yanı sıra çok büyük değişikliklere gitmemek gerekir.
- Mesela beşiği kaldırdığınız aynı yere yatağı koyabilirsiniz. Böylece odasındaki yeri değişmeden sadece daha geniş bir alanda yattığını fark edecek ve büyük yatağa geçmek hoşuna gidecektir.
- Bebeklerimizin bağlandığı oyuncaklar veya bireyler gibi bağlandıkları uyku eşyaları da vardır. Beşikten yatağa geçtiği ilk gece en sevdiği pijaması ile uyumasını sağlayabilirsiniz. Ya da en sevdiği oyuncağıyla yatmasını sağlayabilirsiniz.
Beşikten Yatağa Geçişi Kolaylaştırmak İçin Çözüm Yolları
Bu süreç yalnızca bebeklerimiz için değil bizler için de oldukça zorlu bir süreçtir. Yeni yatağında ilk gecesinde çok zorlanabilir, çok ağlayabilir ve çok eziyet edebilir. Bunlar çok normaldir.
Bu esnada beşikten yatağa geçişi kolaylaştırmak için bebeklere oldukça anlayışlı olmalı ve onları anladığımızı, küçükken bizim de bu değişikliği yaşadığımızı ve zorlandığımızı anlatabiliriz.
Bir süre sabrettikten sonra çocuğunuzun bu yeni duruma alıştığını hemen fark edeceksiniz. İlk başlarda ona göre nasıl hareket edebileceğinize dair alternatifler bulmayı deneyin.
Odasına uzaktan da olsa ulaşabilecek bir lambayı açık bırakabilirsiniz ya da ona bir gece lambası alternatifi sunabilirsiniz.
Bebeğiniz şimdiye kadar deliksiz gece uykusu uyuyor bile olsa bu değişim sürecinde durum değişebilir ve gece aniden karanlıkta uyandığında yerini de yadırgayacağı için strese girip çok daha fazla zorlanabilir. Bu yöntemlerle bebeğiniz için beşikten yatağa geçiş sürecini daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.
Hamilelikten iki yaşa kadar bebek uyku serüveni ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın…