İçindekiler
Bebekler için kaliteli bir uyku fiziksel ve ruhsal açıdan çok önem taşır. Yeni doğan anneleri için uyku düzenini oturtmak bu anlamda çok önemlidir. Neden yenidoğan bebeğim uyumuyor veya bebeğim hiç uyumuyor bunun için ne yapılabilir soruları şu ara sıkça karşılaşılan sorulardandır. Cevaplarınızı yazımızda bulabilirsiniz.
Yenidoğan Bebeklerde Uykusuzluk Sebepleri Nelerdir?
Bebeklerin uykuya dalmalarını zorlaştıracak birçok etken mevcut. Bunlardan biri veya birkaçı yenidoğan bebeklerde uykusuzluk sebepleri nelerdir sorusuna cevap olarak verilebilir ve şu şekilde sıralanabilir:
- Üzerindeki kıyafetler rahatsızlık veriyor olabilir.
- Uyuduğu yer çok ışıklı ya da aşırı karanlık olabilir.
- Altını kirletmiş olabilir ya da pişik sorunu yaşıyor olabilir.
- Karnı yeterinde doymamış olabilir.
- Fazla uyarılmış olabilir.
- Uykuya yorgun yatmış olabilir.
- Gelişimsel ataklar sebebiyle uygu gerilemesi yaşıyor olabilir.
- Herhangi bir sağlık problemi yaşıyor olabilir.
- Gece-gündüz ayrımı yani biyolojik saati oluşmamış olabilir.
- Nefes alıp vermede sorun yaşıyor olabilir.
Yenidoğan Bebeklerde Uykusuzluk Sorunu Nasıl Çözülür?
Yenidoğan bebeklerde karşılaşılan uykusuzluk ve beraberinde yenidoğan bebeğin uykuya dalamaması sorunu ciddiye alınması gereken bir konudur. Yenidoğan bebeklerde uykusuzluk sorunu nasıl çözülür önerileri aşağıda:
- Bebek için giydiği kıyafet çok önemli. Ne çok kalın ne de çok ince giyinmeli. Pamuklu ürünler seçilerek, oda sıcaklığına ve bebeğinizin vücut sıcaklığına uygun kıyafetler seçilmelidir.
- Altı mutlaka temizlenmiş olmalı.
- Uyuduğu ortamın öncesinde havalandırılmış olması önemlidir.
- Yattığı pozisyon rahatsız edici olmamalıdır.
- Gazını çıkarmış olmasına dikkat edilmelidir.
- Tok olduğuna emin olmalısınız.
- Özellikle kış mevsiminde doktora danışarak buhar makinesi kullanılabilir.
- Bebeğe uykuyu hatırlatacak bir oyuncak ya da bir battaniye edinilebilir. Oyuncağın pelüş olmamasına dikkat edelim. Pelüş oyuncaklar alerjiyi tetikler.
- Gece uyandığında çok gerekmedikçe altını bebeği uyandırmadan değiştirelim.
- Geceleri aynı ortamda bulunan kişiler sessizce hareket etmeliler.
- Gece uyanmalarında ışık açılmamalıdır. Gece lambası kullanılabilir.
- Ebeveynlerin yenidoğan bebeklerde uykusuzluk sorununa karşı sabırlı, sakin ve tutarlı olmaları son derece önemlidir.
Uykusu Olduğu Halde Bebekler Neden Uyumaz?
Yenidoğan bebeğim uyumuyor! Burada dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunuyor. Bebeklerin uyku süreleri büyüme durumuna göre farklılıklar göstermektedir. O yüzden uyku takvimini oturtma adına bebeğin uyku düzenini iyi takip etmek gerekmektedir. Uykusu olduğu halde bebekler neden uyumaz ya da hangi nedenlerle uykusuz kalır sorularının cevapları yazımızın devamında.
Uygun ortam sağlanamayan bebekler uykusu olduğu halde uyumakta zorluk çekebilir. Aşırı müdahale eden ebeveynler uyku düzenini oluşturmakta sorun oluşturabilir. Uykusu olduğu halde uyuyamayan bebekleri sakinleştirmeye çalışırken bebeği gereğinden fazla dış uyarana maruz bırakmak da uykuya dalmasını zorlaştırabilir.
Bebeğimin Uykusunun Geldiğini Nasıl Anlarım?
Uyku bebekler için beslenme kadar önemlidir. Düzen oluşturmak öncelikle bebeğinizin uyku düzenini iyi takip etmekle başlar. Bebeğimin uykusunun geldiğini nasıl anlarım sorusuna bulduğumuz cevap bizi doğru çözüme götürebilir.
Bu konuda her bebek farklılık gösterebilir. Ebeveynler bunu zamanla ve iyi bir gözlemle anlayabilirler. Yenidoğan bebekler için ağlama uyku için en önemli işaret olmaktadır hatta ağlama uyku belirtisinin son işareti diyebiliriz. Ya da emzirmeye çalıştığınızda emmek istemiyorsa bunun bir nedeni de uykusunun gelmiş olması olabilir.
Daha ileri aylarda gözlerini ovuşturup, kulaklarını çekiştirebilir. Mızmızlanan bebek için de uyku saati gelmiş olabilir. Dikkatli ebeveynler için bebeklerinin uykusunun geldiğini anlamak çok da zor olmayacaktır. Bebeğimin uykusunun geldiğini nasıl anlarım sorusuna ebeveynlerin bebeklerinin duygularını çok iyi anlamaları gerekiyor. Bebekler bu ilk aylarda bize çeşitli mesaj vermek isterler. Duygusal zindeliğini anlamamız, onların her hareketini takip ederek iyi bir gözlemci olmayı gerektirir.
Yenidoğan Bebek İçin İdeal Uyku Süresi Nedir?
Uyku rutini oluşturmanın bebeklerin gelişimi için ne kadar önem taşıdığına yukarıda yazımızda değindik. Bu rutini oluştururken cevaplanması gereken bir soru da şudur: Yenidoğan için ideal uyku süresi nedir?
Yenidoğan bebekler için ideal uyku süresi 12-16 saat arasıdır. Ortalama olarak 16-17 saat uyurlar. Bu süreçte bebeğin rutinini beslenmesi ve uykusu oluşturur. Hızlı acıkır ve hızlı yorulur bu yüzden uyku onun için çok önemlidir. İlk zamanlarda bebekler anne karnındaki yerini ve sıcaklığı aradığı için her istediklerinde emzirilebilirler.
Yeni doğan bebek toplamda bu kadar çok uyurken ebeveynlerin genel olarak çok yorulduğunu gözlemleriz. Bunun sebebi bebeğin beslenmeye olan ihtiyacının 3 saatte bir tekrarlanmasıdır. Bebek büyüdükçe ve bir uyku düzeni oluşunca gece uyanmalarında rüya öğünü ile bebeği uyandırmadan beslemek mümkündür.
Uyku eğitimi ne zaman verilmeli sorusunun cevabı için yazımızı okuyabilirsiniz.